Itellos första högstadiepraktikant!

Under maj fick vi äran att ta emot en syster till en av våra anställda som gjorde sin högstadiepraktik hos oss. Rebecka berättar:

"Första steget i praktiken (efter välkomnande och rundtur på kontoret) var att hon fick lära sig grunderna i Java och programmering. Där lärde vi oss båda snabbt vikten av att hitta en tutorial på rätt nivå - det gör hela skillnaden mellan intensiv handledning och självständigt lärande. Först testade vi med Hackerrank, som dock visade sig vara mer anpassat för folk som har programmerat en del tidigare och vill lära sig ett nytt språk. Då visade sig Codecademy passa mycket bättre, som verkligen börjar från grunden och passar utmärkt för nybörjare.

I vår verksamhet är det ju lite svårt att hitta “riktiga” uppgifter som är tillräckligt enkla för att kunna utföras av en högstadiepraktikant så jag hittade på en egen utvecklingsuppgift åt henne. Jag råkade veta att hon var intresserad av kryptografi, så hon fick skriva ett program som tog in en text och krypterade den enligt Caesar-chiffret. Den var precis rätt nivå för ett första program, och jag tror den skulle fungera bra även för ungdomar som inte har ett särskilt kryptografi-intresse. Och som ett plus lämpade den sig väldigt bra att skriva enhetstester till, så att hon fick lära sig det också. Hon fick delta i teamets daily-möten, med en egen lapp på tavlan och en uppgift i backloggen. Och när hon var klar med uppgiften så höll hon i slutet av veckan en liten demo där hon visade vad hon hade utvecklat.

Och Christina trivdes så bra att hon bad att få praktiken förlängd med en extra vecka! Jag hade förberett uppgifter inom andra områden också, ifall hon ville fördjupa sig i agil utveckling, databaser eller Inca. Men hon var mest intresserad av programmeringen, så vi körde vidare på det spåret. Så till vecka två fick hon i uppgift att implementera ett Playfair-chiffer, vilket inte alls är trivialt. Även det med tester och demo och allt som hör till.

Båda uppgifterna krävde naturligtvis viss handledning, men hon kunde ändå skriva all kod själv och känna att de var “hennes”. Särskilt felsökning och skriva testfall kunde hon sitta väldigt självständigt med. Som jag hade räknat med från början orkade hon inte jobba intensivt hela dagen varje dag - det är ganska tungt att lära sig programmering för första gången. Det är säkert väldigt individuellt, men vad jag tyckte fungerade bra var att låta henne ta en paus så fort hon berättar att hon behöver det, ge henne lite tid för sig själv, och sedan kolla med henne lite då och då om hon är redo att fortsätta. Då återkom hon snart med ny energi. Och hon orkade verkligen mycket mer än jag hade förväntat mig av en 14-åring!

Det jag tyckte var roligast var nog att se hur stolt och förundrad hon blev varje gång hon lyckades med något som hon tidigare tyckte kändes omöjligt. Det var verkligen jättekul att se hur mycket hon utvecklades under tiden här, och hur hon gick från att tidigare känna att programmering “kanske inte var hennes grej”, till att börja prata om att hoppa av skolan och jobba som utvecklare på Itello på riktigt! Vi får väl se hur det blir med det, men hon verkar i alla fall ha fått en riktigt positiv bild av utvecklaryrket och Itello som företag. Och då känns det ju som att vi har lyckats!

Så, tack Itello för att Christina fick komma hit, och för att jag fick testa att vara handledare för första gången! Det gav verkligen mersmak, så om (när!) vi tar emot fler praktikanter i framtiden hoppas jag att jag får möjligheten att göra det igen!”

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor